képernyő
Tech

Képernyőfüggőség

Érdemes tisztában lenni a képernyőfüggőség jelentésével, hiszen napjainkban rengeteg embert érint anélkül, hogy tudnának róla. Ez egy összetett agybetegség, mely a mentális betegségek egyik leggyakoribb formája.

Akármennyire nem kémiai szerhez köthető a képernyőfüggőség, mégis hasonló élettani folyamatok útján alakul ki. A telefon kijelzőjének pörgetése során dopamin szabadul fel az agyban, egyfajta bizsergető érzés, mely által feldobottnak érezhetjük magunkat. Az a szomorú, hogy amilyen könnyű egy droghoz hozzászokni, ugyanolyan könnyű a képernyő nézéséhez, pörgetéséhez is.

Önmagában ez nem járna veszéllyel, hogy kattintgatunk az oldalak között, chatelünk, vagy nézzük a kijelzőt, de látható, hogy amilyen kötődést kialakít az agyban ezeknek a tevékenységeknek a végzése, az jelzi a függőséget. És a függőség nem jó dolog, nem azért, mert meg kell bélyegezni, hogy rossz, hanem azért, mert nincs jó hatással ránk, és az egészségünkre, sem lelkileg sem fizikailag. Sokan enni is elfelejtenek a virtuális etetésük miatt. Sőt, vannak, akik alvás helyett is a mobiljukat nézegetik, ezek pedig már komoly szintű függés jeleit mutatják.

Még szintén kedvelheted...