pirosban a nőkért szív
Egészség

Riadó a nők szívbetegsége ellen

Ha bárkit megkérdezünk, hogy miben halnak meg leggyakrabban a férfiak, mindenki azonnal és pontosan válaszol: koszorúér-betegségben, infarktusban, esetleg agyvérzésben, vagyis a halál oka valamilyen szív- és érrendszeri betegség.

Ha megkérdezzük, hogy milyen betegség következtében fejezi be életét a legtöbb nő, a válasz – némi gondolkodás után – általában az, hogy haláluk oka valamilyen rosszindulatú daganat, például emlőrák.

A valóság viszont az, hogy 2005-ben a nemzetközi statisztika szerint 17.5 millió ember halt meg infarktusban, hirtelen szívhalál vagy agyi érkatasztrófa – szélütés – következtében és ezek fele nő volt. Az Európai Unióban több nőt öl meg a szív-és érbetegség – a hölgyek 55 %-át -, mint férfit, akiknek 43 %-a hal meg koszorúér-betegségben. Nálunk még rosszabb a helyzet: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a nők halálozásának 57 %-át szív- és érbetegségek okozzák, míg a férfiak csoportjában ezek a betegségek 45 %-ban felelősek a halálozásért. A gyengébb nem tagjai közül szív- és érrendszeri betegségben ma már minden földrészen többen vesztik életüket, mint valamennyi rosszindulatú daganat, tuberkulózis, malária és AIDS következtében.

A Szív Világszövetség, mely az egész világon küzd a szív-és érrendszeri betegségek ellen, globális mozgalommá szélesítette azt a programot, melynek magyar elnevezése: Pirosban A Nőkért, vagyis PAN. A Világszövetség tagja minden országban a kardiológus orvosok tudományos egyesülete és az a társadalmi szervezet, amelyik – legtöbbször a szívbetegségben szenvedők és családjaik vezetésével – mindent megtesz, a mai társadalmakban a legtöbb életet kioltó betegség megelőzése, minél eredményesebb kezelése érdekében.

Magyarországon a Szív Világszövetség tagjaként a szakorvosok tudományos szervezete, a Magyar Kardiológusok Társasága (MKT), illetve az egész társadalmat képviselő Magyar Nemzeti Szívalapítvány (MNSZA) kapta meg a megbízást, szervezze meg és indítsa el ezt a mozgalmat, mely igyekszik mindenkit elérni, hogy megértsék: nem csak a férfiak, hanem a nők életét is elsősorban a szív- és érbetegségek veszélyeztetik.

Célok

A PaN alapvető célja annak tudatosítása, hogy a szív-és érbetegségek férfiakra és nőkre egyformán veszélyesek, sőt a hölgyek kockázata nagyobb, mint a férfiaké. Valamennyiünk felelőssége, hogy igyekezzünk a befolyásolható kockázati tényezőket mind a férfiak, mind a nők életéből eltüntetni. Felelősségünket növeli, hogy a gyerekek számára a felnőtt minta még fontosabb, mint a tanítás. Elsősorban az egészséges életmódú környezetben felnövekvő kislányokból lesznek azok a szép, fiatal nők, akik minden társadalom életének alapját és jövőjét jelentik.

A PaN szervezői azt szeretnék, hogy ez a mozgalom szétterjedjen az egész társadalomban. Ne kampány legyen, hanem beépüljön mindenki tudatába és folyamatosan érvényesüljön mindennapjainkban. A PaN mozgalom szervezői a jövőben is segíteni kívánnak mindenkinek abban, hogy a szívbetegségek befolyásolható kockázati tényezőit kiiktathassuk életünkből.

 

Még szintén kedvelheted...