bolívia törzs, gyerekek
Egészség

Ennek az elszigetelt bolíviai törzsnek van a legegészségesebb agya és szíve a Földön

A tudósok meglepődve tapasztalták, hogy a bolíviai Tsimané emberek kevesebb agysorvadást tapasztalnak, mint a nyugatiak, mivel a törzsnek nincs hozzáférése a modern orvosláshoz. A jó egészség titka potenciálisan a bolíviai Amazonas mélyén rejlik. Ott a kutatók felfedezték, hogy a Tsimané törzs embereinek kiemelkedően egészségesebb szívük és agyuk van, mint a nyugatiaknak.

A tudósoknak már sejtésük volt arról, hogy a körülbelül 16 ezer fős Tsimané törzs kiváló egészséggel rendelkezik. Egy 2017-es tanulmány kimutatta, hogy nekik van a világ legegészségesebb szíve. Most egy 2021-es tanulmány megerősítette, hogy a Tsimanénak nemcsak egészségesebb szíve van – az agyuk is robusztusabb.

 

A 2021-es tanulmány 746 40–94 év közötti Tsimané felnőttet vizsgált. A Tsimané – aki két teljes napot is elutazott elszigetelt falvaiból a bolíviai Trinidadba – CT-vizsgálaton esett át, hogy a kutatók meg tudják nézni az agyukat. Miután a kutatók elvégezték a Tsimané agyszkennelést, összehasonlították őket Németországból, az Egyesült Államokból és Hollandiából származó felnőttek vizsgálatával.

 

Eredményeik a 2017-es tanulmányt tükrözték – a Tsimané lényegesen egészségesebb agyú volt, mint a nyugatiak. Amikor a kutatók a két populáció agytérfogatát vizsgálták, azt találták, hogy a középkorú és az idős kor közötti agytérfogat -különbség 70 százalékkal kisebb a Tsimané agyban, mint a nyugatiban. Bár az agyi sorvadás bizonyos szintje normális, a gyors hanyatlás kognitív károsodáshoz, funkcionális hanyatláshoz és demenciához vezethet.

 

Bizonyos szempontból ezek a legfrissebb eredmények nem annyira meglepőek. A Tsimané emberek fizikailag aktívak, gazdálkodásból, vadászatból és halászatból élnek. Rostban gazdag étrendet fogyasztanak, amely zöldségeket, halat és sovány húst tartalmaz. Eközben a nyugatiak általában ülők, és több telített zsírt fogyasztanak.

Még szintén kedvelheted...