villanymotor, motor
Gépészet

Mire és hol használható a villanymotor?

Sok ember gondolkodott azon az előző évszázadok során, hogy az elektromosság révén miképp tudnánk automatizálni bizonyos folyamatokat, hogy ezáltal könnyebb életünk legyen, gördülékenyebben menjen a gyártás a különböző iparágakban. A megoldást végül a villanymotor hozta meg, amit egy igazi csapatmunka révén fejlesztettek ki.

A közös gondolkodás a végén tömeges gyártáshoz vezetett, ma a villanymotorok a legszélesebb körben használt motorok a piacon. A fejlesztés pedig még mindig folyik, a különféle területeken, mint amilyen az élelmiszeripar, autógyártás, szórakoztatóipar, repterek különféle villanymotor típusok vannak használatban, a szakemberek pedig ezeknek a specifikus típusoknak a fejlesztésén, átdolgozásán és továbbfejlesztésén dolgoznak ma is – nemrégiben az autóipar számára fejlesztettek ki egy újtípusú motort.

A villanymotorok főbb alkotóelemei a hajtómű és egy motor, ezek együtt egy homogén, kompakt egységet képeznek. Ez az amúgy meglehetősen egyszerű szerkezet ismerős lehet számunkra a fizika órákról. 1928-ban egy Albert Obermoser találta fel az úgynevezett “előtét motort”, mely akár a motorok elődjének is tekinthető. A későbbiekben ezen kezdeti stádiumban lévő technológián sokat változtattak, fejlesztettek, új hajtóműfajtákat találtak fel, melyek még hatékonyabbá tették a motor működését, újabb és újabb ipari területekre lehetett bevonni a motort.

A villanymotor kiváló választás a különböző ipari területeken, mert mérete miatt még a legszűkebb helyeken is jól elférnek, talán ezért is szeretik és tudják őket kiválóan alkalmazni ennyi különféle területen.

Még szintén kedvelheted...