műfű
Otthon

A műfű gondozásának alapelvei

Több szempontból is előnyös választás a műfű, de kétségtelenül a minimális karbantartási igény jelenti az egyik legjelentősebb vonzerőt. Gondoljunk bele, hogy egyáltalán nincs szükség locsolásra, gyomlálásra vagy fűnyírásra. A műgyep szintetikus anyaga igen tartós, a fűszálak nagyon lassan rongálódnak.

Jó példa erre a sportpályák műfüves borítása, amely folyamatos, extrém terhelést kap, mégsem megy tönkre belátható időn belül – jóllehet, ezeket már azért szakszerűbben és sűrűbben kell gondozni, mint egy általános típust. Annak érdekében, hogy évtizedekig élvezhessük az otthoni műfű szépségét és kényelmét, javasolt időről-időre betartani az alábbi karbantartási előírásokat:

Általános tisztítás

Nagyjából havonta-kéthavonta egyszer érdemes seprű és slag segítségével kitisztítani a műfüvet. Ennek lényege az, hogy a por, a kosz és a kisebb hulladék eltűnjön a fűszálak közül. Ez nagymértékben hozzájárul a műgyep szavatosságához, minimális energia-ráfordítás mellett. Egyes beltéri, dekor típusokhoz porszívót is használhatunk.

Gépi karbantartás

Évente egy alkalommal célszerű bérelni egy specifikus műfű karbantartó gépet, amellyel még alaposabb gondozást érhetünk el. Ezek a gépek a tisztítás mellett, a fűszálak kiegyenesítését és erősítését is elvégzik, ami kulcsfontosságú a hosszú távú tartóssághoz. Sportpályák és forgalmas közületi kertek esetében a gépi karbantartás szüksége akár heti rendszerességű is lehet.

Feltöltés és kiegyenlítés

A komolyabb szerkezetű – elsősorban sportlétesítmények által használt – műfüves borításokat homokos vagy granulátumos feltöltéssel stabilizálják. Az állandó igénybevétel miatt ez gyakran elmozdul, illetve elfogy, ezért a feltöltés pótlása és kiegyenlítése szintén heti rendszerességű feladat.

Még szintén kedvelheted...